Friday, June 17, 2011

hello there !!!



the tools for making sugar paste ribbon

close up utk ribbon yang ak buat, but not fully completed

sebahagian dari ribbon2 yang dah ready utk the next step.. tp yang da fully siap lupa nak amik pic nye.. hehe

assalammualaikum.. well hello there.. it's been a while since i last blogging rite?? so.. sekarang ni aku nak cerita apa yang dah berlaku pada aku.. oke.. we start with i'm going to further my study 2 degree this coming september means i will continue my holiday since aku sepatutnya daftar balik kt segamat 29/5.. so, oke ape yang aku dapat sepanjang cuti ni.. hehe.. best jgk actually.. dpt belaja benda baru yang mungkin sblm ni aku x berkesempatan untuk belajar which is making ribbon and flowers using sugar paste.. sugar paste ni selalunya org guna utuk wt bunga2 kt ats fountain cake 2.. sungguh interesting belaja buat bunga and ribbon 2.. nmpk senang but keje nye sgt la meletihkan.. huhu.. tapi seronok.. lenguh la jgk kaki dan pinggang ni ha.. berdiri dari pkl 8 smpai pkl 12 utk buat ribbon 2.. nasib la aku ada mak cik yang memang buat kek2 mcm ni.. so boleh la jgk menimba ilmu dari dia kn.. hehe.. tiba2 terasa bertuah pulak coz bkn senang nak dapat belaja free mcm ni.. hehe


my oreo blueberry cheese cake.. walla..

kalo prsn cheese cake ni nmpk mcm cair skit kt bahagian tengah kn.. it's shows that the cake need 2 be put in the oven a little bit longer than i did.. hehe..

sepanjang cuti ni jgk ak ada buat oreo blueberry cheese cake.. hehe.. bkn x pnh buat sebelum ni, juz untk improve my skill jeq sbnrnye n try the new tips my aunt gave me.. tapi nampaknya tips tu kurang sesuai utk cheese cake yg aku buat ni sebab maybe dia nya resepi lain kot.. so yg atas ni la kek yang aku buat.. hehe.. guna royal victoria cheese or senang cerita tartura cheese la.. hehe.. yang ni pack besar punya coz beli yang besar ni lebih murah compared to beli yang 500gm punye.. 1 kotak ni 2 kg, so sebiji kek guna 1 kg.. ade la balance 1 kg lagi kt ice box 2 utk kegunaan masa akan datang.. hehe.. tips utk simpan cheese yang besar mcm ni ialah, after da amik portion yang diperlukan, balance 2 kita wrap guna plastic wrapping 2, then boleh simpan dlm ice box, tp jgn simpan kt bahagian freezer coz nti cheese tu rosak, juz simpan kt bahagian bwh jeq.. mungkin kita perasan yang bahagian atas cheese 2 akan bertukar warna sikit sebab kulat da mula membiak kt situ, tapi jgn risau cheese tu blm rosak sebenarnye, kulat dkt cheese tu perkara biasa, juz buang jeq bahagian yang ada kulat 2, yang balance dia tu masih boleh guna lagi..

oke, maybe 2 jeq yang boleh aku share buat masa ni, will update soon..

bye2 for now, assalamualaikum..

i c u when i c u..

18/6/2011
12.45 a.m
home sweet home..

3 kutukan + pujian= cadangan:

najunajwa said...

lapar je bace blog shidah ni :O

ADA..........ader? said...

sedapnyeeeeeee=)

SyIDaH SaNi said...

naju: haha.. mcm 2 plk ea.. hoho.. xpe2.. ko bc la smpai kenyang ye.. heh

ada: hehe.. try la wat ada.. hehe